Kissing Spines (ryggsjukdom hos hästar)

Hästens rygg består av kotor med diskar och mellanliggande ligament, och bildligt talat kan man likna kotpelaren vid trådrullar som ligger efter varandra. 
Från varje kota/rulle går, likt en hajfena, tornutskottet rakt upp. Det är cirka tio centimeter långt. Tornutskotten har lite olika utseenden men är alltid lite "golfklubbsliknande" i toppen. Hos en del hästar ligger de här tornutskotten så nära varandra att de retar och skaver. De kan också ligga omlott eller vara helt sammanväxta.

Kan vara medfött
Kissing spines, eller överridande tornutskott, kan både vara medfött och uppkomma av till exempel felaktig belastning och träning. Eftersom hästar har samma antal kotor (förutom araben som föds med en kota mindre) kan alltså en häst med kort rygg teoretiskt sätt löpa lite större risk att få trångt mellan tornutskotten. 
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala har genomfört ett ryggprojekt där ett stort antal välfungerande tävlingshästar i alla discipliner röntgades. Undersökningen gjordes för att få ett stort normalmaterial att jämföra med. Projektet visade att många hästar har tätt mellan tornutskotten, eller till och med sammanväxta tornutskott, utan att ha problem av det.
- Risken är ibland att det görs en ren röntgendiagnos. Med det menar jag att kissing spines inte alltid är orsaken till det problem man undersöker, säger Carina.

Träning kan vara uppbyggande 
För en häst med täta tornutskott kan träning antingen vara uppbyggande och hålla hästen besvärsfri hela livet. Eller så kan träningen - om den är ensidig, för hård eller utförs med felaktig utrustning - ge stora smärtor och problem. 
- Generellt är det bättre för hästar med kissing spines att arbeta långa och låga eftersom det hjälper till att avlasta tornutskotten. En sänkt rygg ökar däremot trycket och belastningen, förklarar Carina. 
Det är tekniskt svårt att se hela ryggen med hjälp av röntgen och det beror på att ryggkotpelaren ligger väldigt djupt i hästen, ordentligt omsluten av muskler. Det gör att det behövs en väldigt stor stråldos för att nå igenom och få röntgenapparater klarar av det. 
Det som röntgas är därför oftast just tornutskotten som ligger grundare genom att vara de högsta punkterna på ryggraden. Detta kommer om hästen går med högt huvud och inte arbetas med ryggen. Detta är om hästen har för lite ryggmuskler så man rider hästen direkt på skelettet. För att undvika detta ska hästen arbetas med ryggen och klättras i backar eller ha väldigt bra ryggmuskler.

 

Där är "Kissing Spines" ryggkotorna trycks ihop och detta är inte skönt för hästarna kan jag tro :/

Jag har inte skrivit detta om ngn undrar så det stämmer antagligen om en veterinär skrivit de ;)
//Malin

Kommentera
Postat av: Therese

Bra med lite fakta! Gillar sånt. Men menar du att en veterinär skrivit det? Araben har inte en kota mindre vad jag hört på senaste..

2011-01-24 @ 18:53:33
Postat av: Anonym

Therese: Tack ! Jo en veternär har skrivit de, dom måste ju ha en kota mindre om en hästveterinär säger så.. men jag vet inte.. :)

2011-01-24 @ 20:44:11
Postat av: Therese

Hörde på hästskötarutbildningen att det är en seg myt.. Men jag har inte forskat på det nå mera.

2011-01-24 @ 22:47:55
Postat av: Malin - Hoppsmurfarna

Therese: jag tror på det (: det måste ju finnas en källa bakom det om veterinärer säger det.. men jag vet inte

2011-01-24 @ 23:33:30
URL: http://hoppsmurfarna.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Klicka

E-postadress: (om du vill)

Din blogg eller hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0