Få hästen att lyssna och vara uppmärksam

Jag har fått in ganska många förslag hit och jag ska försöka uppfylla era önskningar att lägga in dom ;) Ett av dom förslagen är att vi ska ge tips på hur man får hästen att lyssna och bli uppmärksam inom ridning (jag antar att du menar i uppvärmningen) Mitt tips är, om hästen är lat kan man ju direkt när man suttit upp och fixat allt klart är att inte låta hästen "sova" Den ska vara uppmärksam på dej och du ska vara kvick på hästen, att om den segar till ska du vara där med skänkeln direkt och säga "knack, knack" med skänkeln i sidan på hästen för att det ska lyssna på framåt drivande skänkel. Hästen får Absolut INTE sova.. då är det svårt att få fram hästen till de man ska göra, exempelvis dressyr som man måste ha energi för att fixa. När man kortat upp tygeln brukar vissa hästar ta det som att sakta in. Där måste man vara på Direkt med skänkeln att visa framåt ! I skritten gör Mycket övergångar skritt-halt-skritt osv. lägg gärna in tempoväxlingar i skritten så hästen lyssnar. DU bestämmer när hästen ska göra vad inte hästen. Du kan ex ta 5 steg skritt, sen 5 sek halt och 5 steg skritt, sen varierar du hur många steg och sekunder du gör. Över till traven, där jobbar du på samma sätt, jobba gärna trav-skritt-trava-halt-trav-halt-skritt-trav och så vidare att du varierar det du ska göra. Gör mycket volter, ställa, böja i Alla gångarter så att hästen vet att det kommer något nytt och blir uppmärksam. Mycket halvhalter behövs om detta ska funka. Du kan ex inte bara göra ngt huxflux utan förbered ;) Om hästen drar iväg mycket kan du göra en halt från traven och rygga några steg. sen provar du igen. Mycket tempoväxlingar även i traven är mycket viktigt :) Över i galoppen gör du samma sak som i skritten & traven. Om du rider en väldigt pigg häst kan du göra väldigt mycket volter, övergångar, tempoväxlingar så hästen lyssnar och är uppmärksam. Sen borde resten av lektionen funka mycket bra :) Om detta inte funkar för er får ni gärna kontakta mig på [email protected] och säga vad som inte gick osv.
Hoppas detta hjälpte dej ! :)

Kommentera
Postat av: Therese

Bra skrivet. Kan bara tillägga/kommentera, att många ridskolehästar får uppkortade tyglar ganske så hastigt. Eftersom man gör som ridläraren säger. Så först är det långa tyglar och så kortar man tyglarna på 2sek. Man kan korta tyglarna liite i taget och då borde hästen inte sakta av för då har den ju missförstått ryttaren.. Och visst är det ju ngt man kan jobba på, eller fråga sig om hästen tycker livet e tråkigt eller har bristande respekt.. Men sitter man själv o sover ska man iaf inte gnälla att hästen e slö :) (absolut inte riktat till någon!)

2010-10-13 @ 13:42:42
Postat av: Evelina

kim blir piggare/snabbare när man kortar upp tyglarna, de gör också de flesta andra hästar jag ridit, för då vet dom att dom ska få "springa"

2010-10-13 @ 15:32:09
URL: http://elitponnisarna.blogg.se/
Postat av: Malin

Therese: Tack :) Näe, vissa hästar blir superpigga om man kortar upp tygeln men vissa hästen känner kontakten & då saktar ner skritten lite.

Evelina: Carol e likadan ;)

2010-10-13 @ 22:09:56
URL: http://hoppsmurfarna.blogg.se/

Kommentera här:

Namn:
Klicka

E-postadress: (om du vill)

Din blogg eller hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0